Hållbar biltvätt - vi jobbar för en renare miljö

Genom upplysning och information hoppas vi att fler ska förstå miljöriskerna med biltvättande på gatan. Hållbar biltvätt är branschinitiativet som drivs av OSS.
Nästan alla vet att det är dåligt för miljön att tvätta bilen på gatan och ändå gör så många just det. Det vill vi ändra på och samarbetar med alla som vill få bort biltvättarna från gatorna på alla möjliga kreativa sätt.
Varje år sedan 2018 delar vi ut ett uppskattat och viktigt pris till Årets Biltvättarkommun, dvs den kommun som har gjort mest för att sprida information inom sin kommun om riskerna med biltvättande utanför godkända tvättanläggningar. I år vann Kristinehamns kommun för andra gången, övriga tidigare vinnare är kommunerna Enköping och Sollentuna.

Vi har även tagit fram en barnbok - Jojo& Poppy - Vad gömmer sig i vattnet? - om varför man inte ska "fultvätta" bilen. Boken finns att köpa både hos Bokus och Adlibris och handlar om hur miljöfarliga ämnen åker rätt ut i naturen och hamnar i vår natur, våra sjöar och i våra vattenglas om bilar tvättas hemma på garageuppfarten.

Hållbar biltvätt tar också sedan 2020 fram landets enda statistik på biltvättande på anläggning.

Läs mer på Hållbar biltvätts hemsida: